På Lana Del Rey-tivoli i Hollyweird

Inför releasen av "Lust for Life" gjorde en pirrig Lana Del Rey på en förhandslyssning ihop med Spotify här i Los Angeles och jag var där!

Stjärnorna på Hollywood Boulevard ett kvarter bort stod rätt – jag tajmade min Los Angeles-semester med Lana Del Reys ”Lust for life”-release. Och kvällen innan bjöd Lana Del Rey och Spotify in till en superexklusiv lyssning av albumet på No Vacancy – en bar i Villa Villerkulla-stil mitt i Hollywood, eller Hollyweird, som Lana säger. 

Ett hundratal fans hade fått en plats på listan. Strax innan klockan var åtta i den kaliforniska sommarkvällen var det smockfullt med Lana-lookalikes på gatan utanför. 

Jag stod på VIP-listan och gled in snabbt tillsammans med de andra gästlistade. Starline-bussen från ”Honeymoon”-omslaget stod parkerad vid ingången.

Villan var inbäddad i blommor och i ett hörn stod en tjej och bjöd på rosa spunnet socker. Baren var ett litet växthus och där bjöds det på drinkar på kvällens tema. "Lust for life", "White Mustang" och "Cherry".  Det fanns en blomstervägg för selfies. Jag testade attraktionen såklart.

Lana Del Rey spelade på en liten veranda, medan publiken stod i den lilla i trädgården. Hon kom ut i svart tröja, svarta Adidas-tights och ställets längsta lösögonfransar och berättade att det var första gången hon hade en liknande tillställning.

 Därpå spelade hon upp valda låtar från skivan, som hon sjöng live till. Under vissa lät hon inspelningarna sköta jobbet, medan hon höll sig i bakgrunden ett litet tag. Passade på att fotas med fansen längst fram samt delade ut en del signerade ex av ”Lust for Life”.  Fast pauserna pågick inte direkt länge, snarare blev det som Lanas instaflöde IRL – hon sjöng med i sina egna låtar. Bland annat rappade hon de inledande delarna av ASAP Rockys rap i "Summer Bummer". Och för första gången som jag ser henne live (tredje gången) sjöng hon lika bra som på sina skivor. Mjukt, kraftfullt och inlevelsefullt i samtliga röstlägen. Just sången är något hon kämpat med live.

Både Lana och hela tillställningen var intim och generös på ett sätt som den här typen av tillställningar sällan är i realiteten. När publiken ropade "spela ”Freak”" (från förra skivan ”Honeymoon”) så gjorde hon det. Hon sjöng till och med en liten bit ur mytiska ”Yosemite”, låten hon talat så mycket om i intervjuer, men som aldrig kom med på albumet. Hon körde en Q&A och tog frågor som ”Skulle du dejta ett fan” (svaret var ja, det har jag redan gjort) och vilken är din favoritlåt på skivan? ("Heroine") och så blinkade hon till sin egen Radiohead-blinkning "Get free" när hon sa något i stil med "om du är ett weirdo, som jag".

 

Hela kvällen var verkligen som ett tivoli för Lana Del Rey-fans. Enda som fattades var gästerna på skivan (Stevie Nicks, The Weeknd, ASAP Rocky, Sean Lennon) minglandes i kulisserna.

Och vinylen.

Annah Björk