Marlene når genom popbruset i USA

Ska man hålla ögonen på en svensk artist just nu är det Marlene. Hennes ep Sweet som kom tidigare i år har lyckats nå genom det berömda bruset och ut på amerikanska listor, bloggar och magasin. Billboard sorterar henne, Lorde och SZA som de senaste musikfynden. Apple Music och Spotify har lyft henne och V Magazine hyllat henne i sitt nummer.

Och hon har gjort det som sin egen boss på sitt eget skivbolag Sweet Music.

Marlene_Miss You A Little_by Kitty Lingmerth2.jpg

Jag uppskattar Marlenes sköra r''n'b-pop för att den är så soundmässigt vän och försiktig och istället poppigt stark. Dessutom har hon byggt en visuell värld kring sig som linjerar med musiken och skapar precis den helhet som en superhet artist 2017 bör ha. Marlene släppte just en ny låt, Miss you a little, som alla mina fellow Solangefans måste adda till sina septemberspellista genast.

Jag fick tag på Marlene mitt under en PR-resa i USA.

Vad gör du just nu?

– I skrivande stund sitter jag i en dömysig lägenhet i New York och svettas ihjäl. Det ska bli 31 grader varmt här idag, så jag försöker förbereda mig mentalt innan jag beger mig ut. Innan var jag Los Angeles i två veckor och jobbade och nu är jag i New York för för att göra promo för singeln. Jag ska ränna runt på olika möten och intervjuer här helt enkelt. Det ska bli väldigt spännande!

Du har gjort det "omöjliga" och slagit igenom på amerikanska listor, bloggar, radio. Hur lyckades du?

– Ja, det är ju sjukt kul! Men jag vet inte riktigt om jag vill kalla det för att jag slagit igenom, men dom är hur som helst väldigt intresserade och lyssnar på vad jag gör här borta och supportar min musik på olika sätt. Jag har bara släppt musik som jag själv känner ett pirr i magen av, som jag själv älskar och tror på. Jag är inte signad till något stort skivbolag och har inte ett maffigt team bakom mig som jobbar för att sprida min musik till USA som dom flesta andra svenskar som når dit har, utan jag släpper allt själv på mitt egna skivbolag. Däremot har jag två supersmarta managers i Los Angeles och vi har själva suttit och skickat runt musiken till dom kontakter vi har. Det är extremt mycket jobb och är i ärlighetens namn inte något jag egentligen vill behöva göra eftersom det tar massa tid och jag egentligen bara vill sitta och skriva musik och stå på scen, men det har varit mitt enda rimliga alternativ. Så det är såklart svinkul att det gått så himla bra! 

Hur ska du förvalta den här chansen?

– Min plan är att släppa ännu mer musik så att dom har något att lyssna på och att det hela tiden får växa, så hoppas jag att jag hittar en grym och kul person på ett skivbolag här som kan joina mitt team så att jag bara kan foka på att vara i studion.

Vad handlar Miss you a little om?

– Den handlar om dom ensamma nätterna efter ett breakup. Är man van vid att alltid sova bredvid någon så gör det ju så vidrigt ont att tvingas somna själv helt plötligt. Det finns ingen att hålla om längre och man har ingen aning om vart den andre är eller vem hen är med istället för mig. Sådna tankar är ju riktigt, riktigt jobbiga Och jag tänker att även om det är ett bra breakup och man mår bra under dagarna och har massa saker för sig och folk att hänga med, så suger ändå nätterna. Att komma hem och det inte längre är någon som väntar på en där hemma gör att det känns så definitivt liksom. Man är verkligen ensam.

Vad är den viktigaste ingrediensen i en break-up-låt?

– Jag skulle säga att saknaden är den starkaste ingrediensen. Eller ensamheten. 

Vem är din stylist?

– Omslaget till Miss you a little fotade Kitty Lingmerth hemma hos mig i min säng. Men annars är det jag som gör all min styling, make up och artwork själv. I Los Angeles har jag behövt springa runt och leta 100 olika outfits för photoshoots, möten och fester i en storstad där allt ligger utspritt. Det vore helt underbart att jobba med en stylist som bara langar fram outfit efter outfit åt en, för helsike vad mycket tid det tar! Men jag tycker ju samtidigt att det är skitkul och jag har en tydlig idé om hur jag vill ha det, så jag kör väl på själv med det också med så länge.

Hur ser ditt stilmässiga moodboard ut?

– Just nu är jag inne på future-retro-sportdiva-stilen som jag kallar den, och det hela utspelar sig ofta i väldigt vibbiga och semestriga miljöer som är alldeles för lyxiga och drömmiga för att jag egentligen ska ha råd att vara där. Men det är inspirerande! Det är en gnutta 70-tal och 90-tal fast i ett framtidsperspektiv liksom. Men det där kommer säkert att att ändras snart. Jag hittar ny inspiration hela tiden så det blir säkert ett nytt svar nästa gång.

Langa dina tre bästa LA-tips!

1. Hitta en kompis med helikopter så att du kan transportera dig själv fågelvägen! Annars finns en risk att du bryter ihop tidigare än du kan ana, om du inte är en sån som älskar bilkörer vill säga. Eller så kan du bara förbereda dig metalt på att spendera mycket tid i bilen innan du åker till LA, så blir det säkert jättebra.

2. Gör hela vistelsen till en milkshake-turné! På Five Guys får man blanda alla ingredienser hur man vill hej vilt för typ inga pengar alls! Det är inte tråkigt eller äckligt!

3. Åk till bergen i Topanga som ligger vid Malibu typ. Det är jättefint där och inte så LA:igt, om man vill slippa det för en stund. Och passa samtidigt på att bada i havet nedanför!