Vi vann Meg Awards!!!

Jag och Mattias Beijmo vann just pris för Årets Förnyare på Meg Awards för vår visualisering av flyktingbåtar på Medelhavet. Är helt fantastiskt lycklig och mallig. Och lättad.

22089584_10155147844041298_6899522323630812475_n.jpg

Vi vann i konkurrens med krigskorrespondenten Magda Gad och Bonniersatsningen KIT. Juryn med bl.a. Per Schlingmann och Darja Isaksson valde att lyfta fram den datadrivna, interaktiva, visualiseringen som vi gjort i utställningen I'm Alive.
Visualiseringen är en interaktiv visning av flyktingbåtar på Egeiska havet, och bygger på verklig data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder. Fram träder bilden av hur det verkligen är att göra den farliga flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar.

Juryns motivering löd:

”När närhetsprincipen inte håller längre behöves storytelling utvecklas för att nå ut med journalistiken. Data blir då ett verktyg för att teckna bilden av hur det verkligen är. Genom interaktivitet och visualisering kan journalistik bli världsunik i ett format som mediekonsumenten är beredd att betala för. Vinnarens användning av GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder beskriver hur farlig flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar är. Vinnaren väcker empati och engagemang, Annah Björk och Mattias Beijmo visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan.”

unnamed-2.png

Visualiseringen har visats för hundratusentals besökare på Tekniska Museet i Stockholm, och just nu visas den på på House of Sweden vid Svenska Ambassaden i Washington. Den är framtagen för att kunna visas varsomhelst där det finns en stor eller liten skärm och internetuppkoppling.

Och vi är så otroligt glada för priset, och det känns som en seger när tech och journalistik kan kombineras för att ta fram verkligheten och människorna bakom siffror och diagram.

 

22068724_10159726807320019_1420573933_o.jpg
Annah Björk